Tricolor_1936-1937_-_02.1

Campionatul fotbalului românesc nici că putea să înceapă mai bine pentru fotbalul ploieştean. Deşi la nivel experimental, Federaţia Română de Fotbal se înfiinţează în 1909 dând astfel naştere, sau mai bine spus, aducând în prim plan un sport pe care alţii deja îl practicau de ani de zile.

Primul sezon al campionatului vine, aşa cum e firesc de altfel la puţin timp de la înfiinţarea federaţiei mai sus amintite. Primul campionat se dă în trei: între Colentina şi Olimpia, ambele din Bucureşti şi United Ploieşti. Formaţia ploieşteană ocupă locul 3, ultimul, însă este prima formaţie provincială care participă la un aşa-zis campionat. Sezonul următor aduce în mare o desfăşurare asemănătoare cu United terminând tot pe locul 3, în spatele celor două formaţii din capitală.

United, la doar a treia ediţie a campionatului, reuşeşte să caştige campionatul. Prima formaţie care caştigă acest trofeu din provincie este una ploieşteană, iar United îşi punea bazele unei tradiţii în fotbalul românesc. Ca şi în cazul Juventusului, venirea războiului a schimbat multe. În primul rând acum existau formaţii din toată România Mare, nu ca în 1912 atunci când doar cele două principate participau la competiţie, iar Unitedul trebuia să se adapteze la noua situaţie. În primul rând jucătorii cei mai buni erau binenţeles cei de origine saşă sau secuiască, şi de aici perioada de dominare a formaţiilor din Banat, Chinezul şi Ripensia.

United va fi predecesoare celor de la Prahova, cei care vor caştiga şi ei la rândul lor titlul de campioană. Istoria celor de la United rămâne una frumoasă, clubul fiind fondat în 1909 de funcţionarii americani şi olandezi de la Rafinăriile de petrol, sub preşedinţia Ing. J. Koppes, iar culorile sale erau albastru – galben – alb. Dintre primii jucători au făcut parte: Braizer, fraţii Mayor, Bider, Kolman, Van Beck, Meyer, Bolton. În 1911 apare în echipă şi primul român, Vintilescu. În 1911-1912 a câştigat Campionatul Naţional, învingând în meciul decisiv, disputat la Ploieşti, pe Olimpia Bucureşti, cu 6-2, aceasta din urmă evoluând în numai 9 jucători, pe ceilalţi 2 titulari, elevi fiind, nu i-au lăsat parinţii să facă deplasarea. Începând din 1914, străinii din echipă au părăsit ţara şi United se destramă în pragul primului război mondial. Din ce a rămas au rezultat două echipe: Societatea Româno-Americană, la Bucureşti, care în 1914-1915 câştigă Cupa Harvester, devenind campioană a României, şi Prahova Ploieşti, care va fi de fapt adevărata succesoare a lui United.

În chiar primul sezon, Prahova a câştigat Campionatul Naţional, iar după primul război mondial îşi reia activitatea alături de formaţiile bucureştene, participând la Campionatul Naţional în formula turneului final, cu campionatele de regiuni şi apoi de ligi, între anii 1919-1932. Performanţa sa majoră din această perioadă a fost câştigarea, în 1931, a campionatului Ligii de Sud, cu echipa formată din: Zaharescu, Barasch, N. Ionescu, Vasilescu, Müller, Dauché, Popescu, Obretcovici, Reingluber, Georgescu-Tarzan, I. Niculescu, Atanasiu. Din păcate pierde cu 2-3 în faţa lui U.D.R. Reşiţa şi ratează astfel şansa de a accede în semifinale.

Perioada de glorie a fotbalului se termină repede, şi spectatorii ploieşteni vor trebui să mai aştepte peste 30 de ani pentru a mai vedea o formaţie campioană.

În afară de Prahova, Ploieştiul a mai avut o formaţie divizionară şi în anii `30, Tricolorul. Mircea Ionescu-Quintus povestea la aniversarea celor 40 de ani de la cucerirea ultimului titlu că Petrolul nostru a fost format şi din simbioza cu aceste două echipe. Practic, stadionul pe care jucăm şi acum este cel al Tricolorului, iar culorile cu care ne mândrim ale Prahovei Ploieşti.

Prahova Ploieşti a reprezentat mai mult decât un titlu de campioană. Ea a avut şi câteva meciuri internaţionale de răsunet, şi prezenţe dese în lupta pentru titlu. Rămâne consemnat în Gazeta Sporturilor (foto).

Articol_Gazeta_Sporturilor

Alte consemnări despre echipe vin şi din anul 1924, atunci când Prahova îşi inaugurează noul stadion situat pe Bulevard (astăzi nu mai există).

Vineri, 21 Septembrie 1923, s-au disputat două matchuri interesante de Football Ass  pe noul stadion „Prahova”, de pe Bulevard. Primul match începe la ora 2 jumătate sub arbitrajul Domnului Mayer, între Victoria din Bucureşti şi Victoria din Ploeşti filiala. Primul goal îl dau Ploeştenii, însă nu după mult timp, Victoria Bucureşti egalează pentru ca să-şi asigure victoria până la sfârşit cu 4-2. Remarc de la Victoria Bucureşti pe Rino, Leonescu şi Gabor, iar de la Ploeşti pe Albu, Jerome şi Botez„.

Acest joc a consemnat apariţia şi chiar debutul unei alte noi formaţii ploieştene, şi anume Victoria – o echipă ce a devenit ulterior, pepiniera de juniori a clubului Tricolorul Ploieşti.

Cât despre echipa Tricolorul, pe aceasta o putem admira din câteva poze de colecţie :
Tricolor_1936
Tricolor_1936-1937_-_01
Tricolor_1936-1937_-_02

În final rămânem cu gândul la cele două echipe care au dat Petrolului baza de suporteri. Pe lângă toate performanţele Ploieştiul de până la 1952 mai putem adăuga şi un lucru inedit: primul joc în nocturna în 1948.

Primul_meci_in_nocturna