noroi 

UPDATE: DREPT LA REPLICA PUBLICAT PE SITE-UL OFICIAL

Având în vedere apariţia, pe siteul www.doarpetrolul.ro, a unui articol intitulat “FC Petrolul, la prima cerere de trecere la faliment”, articol preluat de către o parte a mass-media, lucru care a condus, astfel, la propagarea în spaţiul public a unor informaţii menite să asocieze, pe nedrept, numele FC Petrolul Ploieşti de eventualitatea unui presupus faliment, FC Petrolul Ploieşti face următoarele precizări:

–           În data de 16.11.2015 a avut loc adunarea Comitetului Creditorilor, pe ordinea de zi aflându-se “Prezentarea şi aprobarea raportului trimestrul I al planului de reorganizare nr. 3405/09.11.2015 pentru debitorul SC Fotbal Club Petrolul SA”. Conform Procesului Verbal încheiat în urma şedinţei, ce poate fi consultat mai jos, Comitetul Creditorilor a aprobat, cu majoritate de voturi, raportul trimestrului I al planului de reorganizare privind debitorul SC Fotbal Club Petrolul SA.

–           În ceea ce priveşte cererea SPFL Ploieşti privind trecerea la faliment a SC Fotbal Club Petrolul SA, aceasta a fost înaintată în data de 06.10.2015 în cadrul ședinței de judecată din dosarul de insolvență, data la care judecătorul nu a soluţionat-o, datorită incertitudinii cuantumului și naturii acestuia. La adunarea Comitetului Creditorilor, din data de 16.11.2015, SPFL Ploieşti nu a participat, trimiţând, după ora şedinţei, un punct de vedere scris ce nu a mai putut fi menţionat în cuprinsul Procesului Verbal.

Precizăm faptul că cea mai mare parte a sumei înscrise la masa credală, la care se face referire în cererea privind trecerea la faliment, a fost contestată de către SC Fotbal Club Petrolul SA, în condiţiile în care această sumă provine din obligaţia impusă retroactiv societăţii noastre (anii 2013, 2014) de a plăti impozitul aferent stadionului “Ilie Oană” pe durata integrală a unui an calendaristic, şi nu pentru perioada efectivă în care FC Petrolul Ploieşti utilizează arena.

Decizia SPFL de a stabili în sarcina clubului obligația de a plăti întregul impozit aferent stadionului “Ilie Oană” a fost luată în baza unei notificări făcută de SGU Ploieşti, desi inițial aceasta din urmă își asumase şi plătise impozitul aferent stadionului (mai puţin suma plătită de FC Petrolul pentru evenimentele desfăşurate).

Referitor la suma menționată în aceeași cerere ca obligație fiscală născută după data intrării clubului în insolvență, menționăm că Serviciul Public Finanțe Locale nu a binevoit, nici până la această dată, să comunice clubului înscrisurile doveditoare care să arate natura sumei solicitate a fi plătită.

(FCPETROLUL.RO)

Luni, 16.11.2015, ora 14.00, s-a desfasurat prima adunare a comitetului creditorilor SC FC Petrolul SA care a luat in discutie, pentru aprobare, “Raportul trimestrului I al Planului de reorganizare privind debitoarea SC FC Petrolul SA”.  Prin urmare, comitetul creditorilor SC FC Petrolul SA trebuia sa aprobe un raport din cuprinsul caruia aflam ca societatea aflata in insolventa nu si-a indeplinit obligatiile pentru primul trimestru de insolventa, asumate prin Planul de reorganizare, fata de cei mai importanti creditori: ANAF si SPFL Ploiesti.

Comitetul creditorilor SC FC Petrolul SA se compune din 5 membri: ANAF, SPFL Ploiesti, SGU Ploiesti, Weco TMC si d-nul Ene, ca reprezentant al salariatilor. Regulile sunt urmatoarele: fiecare membru are dreptul la un singur vot in cadrul adunarii, deciziile se iau cu majoritate simpla, iar cvorumul necesar pentru a se putea lua decizii in urma acestor adunari solicita prezenta la adunare sau puncte de vedere scrise ale majoritatii membrilor comitetului creditorilor (adica 3).

La data si locul stabilite de catre administratorul judiciar, din cadrul comitetului creditorilor SC FC Petrolul SA, doar d-nul Ene, reprezentantul salariatilor, a fost efectiv prezent, ANAF-ul si Weco TMC transmitand anterior puncte de vedere scrise. Ceea ce vreau sa remarc aici este ca SGU Ploiesti nu a participat la aceasta sedinta, nici fizic, nici printr-un punct de vedere scris, dar e limpede care ar fi fost punctul lor de vedere, nu ? D-nul Ene si Weco TMC au aprobat Raportul, prin urmare cu 2 voturi din 3 exprimate, “Raportul trimestrului I al Planului de reorganizare privind debitoarea SC FC Petrolul SA” este aprobat de catre comitetul creditorilor SC FC Petrolul SA.

De ce nu este asta nici pe departe o veste buna ?

Pentru ca, din punctul de vedere exprimat in scris, aflam ca ANAF-ul someaza SC FC Petrolul SA sa achite sumele restante fata de graficul de plati aferent planului de reorganizare. ANAF-ul te someaza o singura data, data viitoare nu te mai someaza, iti cer direct falimentul. PROBLEMA E CA VORBIM DE APROXIMATIV 1.9 MILIOANE LEI. De unde naiba sa plateasca atatia bani, daca, vorba lui Moromete: “Ce să-ţi fac dacă n-am! De unde să dau? N-am!”

Dupa ora la care trebuia sa se desfasoare sedinta aceasta a comitetului creditorilor, a venit si punctul de vedere al SPFL Ploiesti (fara sa conteze in economia votului), al doilea cel mai important creditor al societatii, care nu este atat de rabdator precum ANAF-ul. SPFL Ploiesti, adica Serviciul Public Finante Locale, a cerut judecatorului sindic trecerea la  FALIMENT a SC FC Petrolul SA inca din data de 06.10.2015, ca urmare obligatiilor fiscale restante in valoare de 443.000 lei.

SPFL Ploiesti afirma ca societatea datoreaza 134.000 lei, obligatii de plata asumate prin planul de reorganizare si neachitate, si 308.000 lei, obligatii de plata nascute dupa data intrarii in insolventa, dar, in afara de asta, acuza si administratorul judiciar al SC FC Petrolul SA ca, la termenul din 06.10.2015, acesta “a incercat inducerea in eroare a judecatorului sindic cu privire la exactitatea si conformitatea sumei de 443.000 lei”. In plus, SPFL Ploiesti mai face o mentiune interesanta si anume: “aceste sume (443.000 lei) au fost insusite in totalitate de SC FC Petrolul SA, tergiversarile fiind doar pretexte pentru a nu achita sumele datorate.”

cerere faliment

Conform Raportului, pe care vi l-am prezentat, reiese ca SC FC Petrolul SA  a achitat catre SPFL Ploiesti sumele de 11.817 lei, conform extrasului de cont din data de 29.09.2015, si 10.000 lei, conform extrasului de cont din data de 30.10.2015. Este foarte clar ca societatea nu a platit in intregime sumele datorate catre SPFL Ploiesti, conform programului de plati din planul de reorganizare, ultima suma, un rest caruia nici nu-i vad rostul, fiind platita dupa data limita, nici nu mai vorbesc de obligatiile nascute dupa data intrarii in insolventa.

Dar, si aici lucrurile trebuie spuse foarte clar, faptul ca SC FC Petrolul SA nu are de unde sa plateasca peste 2 milioane de lei trimestrial era un lucru mai mult decat previzibil inca de la data de 11.06.2015, data aprobarii planului de reorganizare al societatii.. Greseala apartine abordarii gresite a procedurii insolventei pe care societatea si administratorul judiciar au avut-o cand au acceptat la masa credala creante de peste 25 milioane lei, aflate in litigiu, cum sunt cele ale ANAF-ului si SPFL Ploiesti. Nu spune nimeni cu certitudine ca le-ar fi reusit jocul asta, poate societatea ar fi intrat in faliment, dar exemplul CFR Cluj ma face sa spun ca se merita incercat. Macar ar fi luptat.

Asteptam in continuare sa aflam cat din creanta ANAF face obiectul legii amnistiei fiscale, dar cred ca mai degraba la inceputul anului viitor vom afla.

Pana atunci, feriti-va!, urmeaza trimestrul II din insolventa, adica alte neplati, alte cereri de intrare in faliment. In mod logic, urmeaza la rand ANAF-ul si SGU Ploiesti.