58
După ce a câştigat‚ la fotografie’, ediţia 1957-58, Petrolul a câştigat şi ediţia următoare întro manieră un pic mai relaxată. Campionatul a început la 24 august 1958 şi Jiul, clasată la un punct distanţă de locul 1 cu două luni înainte a fost surclasată la Ploieşti: 3-0. Au marcat Zaharia, Tabarcea şi Bădulescu, dar scorul a fost insuficient ca să ocupăm locul 1. Dinamoviştii au început puternic această ediţie, ia îm primul meci stegarii braşoveni au cedat alb-roşiilor cu 6-0, inaugurând un lung şir de cadouri oferite dinamoviştilor.

58 10După 8 etape Dinamo ocupa locul 1 cu 15 puncte, cedând un singur punct Jiului, la o săptămână după ce minerii au fost surclasaţi de ploieşteni. Petroliştii au avut mai multe pe cap în toamna lui58 11 1958, reprezentând decent ţara în Cupa Campionilor Europeni. Sorţii ne-au cuplat cu campionii R.D. Germană, iar primul meci s-a jucat la Aue. Cu siguranţă a fost un meci interesant, terminat cu victoria gazdelor, 4-2, în care Petrolul a condus timp de 18 minute Cele trei meciuri Cu Wismut le-au adus ploieştenilor şi două meciuri amânate în campionat, astfel că la 9 noiembrie 1958 Petrolul avea 7 puncte mai puţin decât Dinamo. Diferenţa se va repeta într-un fel, în 1965, când Rapidul a pornit ‘ca din puşcă’, dar găzarii vor recupera incredibil. Rapidiştii şi petroliştii au adus două bile negre la rubrica înfrângeri a lui Dinamo, care a terminat turul cu 17 puncte (din 22 posibile), în timp ce Petrolul a strâns numai 14 puncte.

 Returul a fost ‘eroic’ pentru elevii lui Ilie Oană, care au început cu 6 victorii consecutive, iar bucureştenii de la CCA şi Dinamo nu au putut face faţă acestui iureş. Odată cucerit locul 1, Petrolul nu l-a mai cedat, la fel ca şi în ediţia anterioară. CCA, supercampioana deceniului (adică campioană în 1951, 1952, 1953, 1956 şi 1960) a fost surclasată la Ploieşti cu 6-1. Costică Toma s-a dovedit mult prea neinspirat la golurile lui Constantinescu (8, 37), Babone (54, 74), Marin Marcel (64) şi Zaharia (82), iar Mircea Dridea nu a jucat.CCA nu va mai apela la rigla de calcul (cu siguranţă calculatoarele de buzunar erau doar în creierele americane în 1959) pentru a-şi calcula şansele la titlu şi vor ceda în etapa 21, acasă, in faţa Jiului: 1-0, eşec care le va rezerva locul 3, iar Dinamo va obţine o victorie platonică în faţa ploieştenilor, în ultima etapă.

 CRONICA DUPĂ CÂŞTIGAREA TITLULUI

58 02 dupa meciul cu utaContrar asteptarilor, penultima etapa a campionatului republican al categoriei A a hotarat situatia la ambii poli ai clasamentului general. Aceasta a fost surpriza!
Jos, in viltoarea luptei pentru evitarea retrogradarii, obtinand victoria , Farul si Jiul au pecetiuit retrogradarea celor doua Stiinte si, binenteles, si-au asigurat mult-ravnita ramanere in A. Sus, victoria Jiului a continuat sa se repercuteze.
Astfel, C.C.A. a fost scoasa definitiv din cursa pentru titlu, iar Petrolul – desemnata cu o etapa mai devreme campioana a tarii si implicit reprezentanta a fotbalului nostru la cea de a cincea editie a Cupei Campionilor Europeni.
Victoria dinamovistilor bucuresteni, privita prin prisma situatiei in clasamentul general, a asigurat ultimei etape miza pentru disputarea locurilor doi si trei. De fapt, din cauza acestor rezultate neasteptate, ultima etapa a campionatului a fost lipsita in totalitate de miza mare scontata. Fireste, acest lucru a dat posibilitate majoritatii echipelor sa joace mai relaxat, fara incordarea caracteristica atat luptei pentru castigarea campionatului, cat si aceleia pentru ramanerea in categoria intai.
Ceea ce trebuie retinut acum, la incheierea campionatului, este exemplul Petrolul Ploiesti. Incepand din etapa a patra a returului, aceasta echipa a preluat conducerea si, printr-o darzenie si o pricepere vrednice de toata lauda, a mentinut-o pana la capat.

 Asadar, Petrolul cucereşte titlul de campioana cu o etapa inainte de final, un fapt remarcabil avand in vedere sistemul de punctare de atunci:1 punct pentru egal şi 2 puncte pentru victorie. Pe toata perioada acestui campionat Petrolul a stabilit si cateva recorduri, cel mai important este seria de victorii consecutive, cea mai mare din istoria clubului, de 8 la numar.

Binenteles ca aceasta forma i-a adus şi titlul de campioană in sezonul 58/59, al treilea din istorie, si al doilea consecutiv castigat la Ploiesti cu legendarul Ilie Oana pe banca.
Revenind la seria de 8 victorii a Petrolului din 58/59 ea a fost una extraordinara Petrolul inving atunci pe rand pe: Dinamo, Stiinta Cluj, Jiul, Dinamo Bacau, Steagul Rosu, Progresul, CCA si din nou Stiinta Cluj . Asadar in afara de UTA, Poli si Rapid doar adversari de traditie ai Petrolului invinsi in acea perioada.
58 04
CEA MAI FRUMOASĂ VICTORIE A CAMPIONATULUI

Desi au fost multe victorii importante in acel sezon, cel mai umilitor rezultat pentru rivali poate fi considerat meciul Petrolul – CCA(Steaua Bucuresti) incheiat cu scorul de 6 – 1.
58 05
58 06
6-1.De necrezut si totusi asa a fost. Scorul departe de a fi „prea sever” exprima raportul de forte de pe teren. Ieri la Ploiesti am vazut echipa petrolistilor pusa pe fapte mari, intr-o deosebita verva de joc, actionand „ca la carte”, in timp ce echipa militarilor (ce-i drept decompletată) după o repriza in care a echilibrat oarecum jocul (1-2), in cea de-a doua nu s-a mai regasit, a facut greseli elementare, indeosebi in aparare si, in rarele actiuni ofensive, şi la inaintare.

58 03De-a lungul celor 90 de minute de joc si mai ales in repriza a II a, pe care a avut-o in intregime la discretie, Petrolul s-a dovedit o echipa matura,a prestat un fotbal de calitate, si ceea ce este mai important a stiut sa se orienteze, sa foloseasca lipsurile apararii adverse, terminand cu sut pe poarta actiuni bine organizate. Ne-a placut echipa Petrolului in ansamblul ei, pentru ca a stiut sa stapaneasca intreg terenul, sa fie – de la caz la caz – in careul advers sau in cel propriu dind dovada de o buna pregatire fizica si tactica. Tripleta Petrolului, ca de altfel intreaga inaintare, permanent alimentata de mijlocasi, a purtat balonul la fel de bine pe dreapta si pe stanga, creind faze de gol de o rara frumusete. Schimbul de locuri a fost permanent prezent in actiunile petrolistilor si aceasta a derutat apararea militarilor si asa destul de vulnerabila. Babone ajutat de Radulescu, Constantinescu si Zaharia – a fost sufletul tuturor actiunilor, a marcat doua goluri si aprogram meci petrolul cca 58 contribuit la marcarea altor doua. El a demonstrat cum trebuie sa joace un centru atacant, vesnic in miscare, trimitand mingea acolo unde trebuie si sutand din orice pozitie ( este bine sa fie retinut in atentia selectionerilor in vederea viitoarelor intalniri). Inaintarea militarilor nu s-a dovedit la inaltime cu exceptia lui Alexandrescu si Raksi- un element tanar si talentat.
Atacul insa nici nu a fost sprijinit de mijlocasi – doar Jenei a corespuns – Mihailescu purtand alaturi de aparare vina celor mai multe goluri. Fr. Nagy pus in serioasa dificultate de inaintarea petrolista , nu si-a gasit locul in timp ce E. Nagy a fost in permanenta depasit. In prima repriza, echilibrata, au marcat pe rand – la capatul unor actiuni frumoase – Constantinescu ( P ) in minutul 8 dintr-o pasa splendida primita de la Babone. Crisan (C.C.A.) in minutul 21 dintr-o lovitura de corner executata de Tataru si care a lovit bara
cazand apoi peste un pachet de jucatori aflati in poarta; Constantinescu ( P ) in minutul 37 printr-o minge ridicata peste Toma, iesit din poarta. In repriza a II a Petrolul obliga la aparare intreaga echipa C.C.A. si marcheaza inca 4 goluri: In minutul 54, Babone , in minutul 61 Marin Marcel, in min 74 Babone si in min 82 Zaharia. Inaintarea echipei C.C.A. a injhebat cateva contraatacuri , care au fost anihilate de apararea petrolista , iar in min. 88 obtine o lovitura de la 11 m. pe care Tataru o rateaza tragand mult afara. A condus cu scapari, datorita faptului ca nu a fost pe faza arbitrul D.Rusu (Arad).

Echipa din meciul de atunci :
PETROLUL: Sfetcu – Pahontu, Marinescu, Neacsu I – Fronea, Tabarcea – Zaharia, Constantinescu, Babone, Marin, Marcel, Badulescu.

Si daca tot suntem la capitolul meciuri memorabile din singurul ziar de sport din acea perioada, gasim o noua victorie de senzatie a ploiestenilor.
Petrolul – Stiinta Timisoara 7 – 1
58 08
Cu titlul de campioana asigurata Petrolul merge in „Groapa” pentru ultima etapa. Cu gandul la sarbatoare si la drumul spre casa, gazarii pierd dar incep sarbatoarea pentru ca la Ploiesti vine al doilea titlul, si al treilea din istorie.

PLIMBAREA LA DINAMO DIN ULTIMA ETAPĂ
Ultima etapa a fost fara miza pentru ploiesteni, de aici poate si lipsa de motivare si implicit infrangerea de atunci. Chiar daca rezultatul a fost unul negativ, presa acorda Petrolului pagina de campioana :

58 09

Titlul poposeşte a doua oară consecutiv la Ploieşti, al treilea din istoria clubului, dar odată cu acesta apogeul a fost depăşit şi Petrolul şi-a început declinul.

 

 

 

 

 

Text : Romeo Ionescu

Autor: Comi